Milou Schraverus wint NVvK- Elmex © scriptieprijs!

Het lustrumcongres van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) vond plaats op vrijdag 12 en zaterdag 13 november in de Apenheul in Apeldoorn.

Tijdens het congres is voor de zevende keer de NVvK- Elmex® scriptieprijs voor de beste scriptie op het gebied van de kindertandheelkunde uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks alternerend uitgereikt aan de beste Masterscriptie van de opleidingen tandheelkunde en de beste Bachelorscriptie van de opleidingen mondzorgkunde. Dit jaar was tandheelkunde aan de beurt.

De prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro (beschikbaar gesteld door Elmex/Colgate) en een jaar gratis lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde. Er waren inzendingen van alle opleidingen, volgens de jury allen van hoge kwaliteit. Milou Schraverus (ACTA, Amsterdam) heeft de eerste prijs gewonnen, de tweede prijs ging naar Kim Vlaanderen (ACTA, Amsterdam) en de derde prijs was voor Sofie van Dijk (Radboud, Nijmegen).

Milou Schraverus heeft tijdens het congres een presentatie gegeven over haar scriptie met de titel: ‘Preventive effect of GIC sealants in first permanent molars affected by molar-incisor-hypomineralization (MIH): preliminary results of randomized clinical trial’. Volgens de resultaten van de scriptie hebben GIC sealants een preventieve werking op de ontwikkeling van cariës in MIH molaren. Helaas werd het preventieve en beschermende effect niet waargenomen bij post eruptief glazuurverlies (PEG).  Het is belangrijk dat tandartsen zich bewust zijn van de kleur van MIH molaren. MIH molaren met een geelbruin gekleurde opaciteit hebben meer kans om PEG te ontwikkelen dan MIH molaren met een wit-roomkleurige opaciteit. Daarnaast lijkt er ook een associatie te zijn tussen MIH molaren met PEG en de kans op cariës laesies. GIC sealants appliceren kan een goed alternatief zijn wanneer het niet mogelijk is om een kunsthars sealant te vervaardigen.

Foto door Monique Kooijmans.

Neem contact op

Laat hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt