Question & Answer – Verkleurde voortand

We zien een kind met een verkleurde voortand (melkelement). Wat zou je daar als tandarts mee moeten doen?

Veel kinderen, maar ook volwassenen,  krijgen te maken met trauma aan hun incisieven. Jaarlijks worden 1 tot 44 per 1000 mensen getroffen door een dentaal trauma (Lam, 2016). Traumata van melkincisieven gebeuren meestal in en om het huis als gevolg van vallen en stoten (Choi et al., 2010; Hasan et al.,2010). In lang niet alle gevallen wordt onmiddellijke tandheelkundige zorg gezocht. In de praktijk blijkt dat melkincisieven na dentaal trauma vaak verkleuren. Deze verkleuring is voor de ouders de belangrijkste reden voor het zoeken van tandheelkundige hulp (Garcia-Godoy et al., 1989).

Sommige melkelementen krijgen na trauma eengelige verkleuring. Deze verkleuring ontstaat door obliteratie van het pulpakanaal, wat in principe een vitaal proces is. Andere elementen verkleuren blauw, zwart of bruin. Deze verkleuring ontstaat door bloeding van de pulpa en kan duiden op het avitaal zijn van de pulpa.

Wanneer een verkleuring al lange tijd bestaat en er zijn geen tekenen van infectie (fistel in de omslagplooi, rode rafeligegingiva) is er geen reden voor verder onderzoek.

Wanneer een verkleuring nieuw is, is het raadzaam een röntgenfoto van het element te maken om infectie uit te sluiten/te bevestigen. Wanneer er röntgenologisch en/of klinisch tekenen van infectie zijn wordt extractie van het melkelement aangeraden om beschadiging van de blijvende elementen te voorkomen (hypomineralisatie van de kroon van de opvolger).

Literatuur

Lam R1. Epidemiology and outcomes oftraumatic dental injuries: a review of the literature. Aust Dent J. 2016 Mar;61 Suppl1:4-20.

Choi SC, Park JH, Pae A, Kim JR. Retrospective study on traumatic dental injuries in preschool children at Kyung Hee DentalHospital, Seoul, South Korea. Dent Traumatol. 2010 Feb;26(1):70-5.

Hasan AA1Qudeimat MAAndersson L. Prevalence of traumatic dental injuries in preschool children in Kuwait – a screening study. Dent Traumatol. 2010 Aug;26(4):346-50.

Garcia-Godoy F, Garcia-Godoy F, Garcia-Godoy FM. Reasons for seeking treatment after traumatic dental injuries. Endod Dent Traumatol. 1989 Aug;5(4):180-1.

Neem contact op

Laat hier je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt