Verkort tongriempje
We zien een kind met een kort tongriempje. De ouder maakt zich zorgen.
Wat is het advies?
Ouders zien een kort tongfrenulum nogal eens als oorzaak van een stoornis in de spraakontwikkeling. Correctie ervan heeft echter vrijwel nooit invloed op de spraak.
Een kort tongriempje wordt ook wel als oorzaak gezien van problemen met (borst)voeding en articulatie. Een frenulectomie kan dan eventueel een oplossing zijn, maar hier is geen eenduidig bewijs voor. Een indicatie voor correctie is een doorlopend frenulum tot de tongpunt; bij het uitsteken van de tong krult deze dan vaak naar beneden. Beoordeling van de noodzaak (ook m.b.t. het gewenste moment van behandeling) en behandeling wordt gedaan door de kaakchirurg.
Literatuur: Jin RR, Sutcliffe A, Vento M, Miles C, Travadi J, Kishore K et al. What does the world think of ankyloglossia? Acta Paediatr. 2018. doi: 10.1111/apa.14242.
Doorbrekende eerste molaren
We zien een kind met doorbrekende eerste molaren. De mondhygiëne is redelijk tot goed, maar in de fissuren van deze molaren is plaque aanwezig.
Wat kun je als tandarts doen en adviseren?
Ten eerste is het verstandig de doorbrekende molaren te benoemen en aan te wijzen. Ouders en kind zijn zich vaak niet bewust van aanwezigheid. Een specifieke poetsinstructie (waarbij de borstel dwars op de boog gezet wordt) aan ouder en kind is op zijn plaats. Controle op en indien nodig herhaling van de instructie is gewenst.
Als de mondhygiëne ook op termijn niet toereikend blijkt te zijn, kan, bij aanwezigheid van een ontkalking, naast herhaling instructie, worden overwogen om lokaal een hoge concentratie fluoride te appliceren of een sealant aan te brengen.
Literatuur: http://www.ivorenkruis.nl/userfiles/File/Advies_Preventie_fissuurcaries.pdf