Bonita Vink en Christie Vroemen winnen de NVvK-elmex® scriptieprijs!
Het najaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) vond plaats op vrijdag 4 november in Hilversum. Tijdens het congres is voor de achtste keer de NVvK-elmex® scriptieprijs voor de beste scriptie op het gebied van de kindertandheelkunde uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks alternerend uitgereikt aan de beste Bachelorscriptie van de opleidingen mondzorgkunde en de beste Masterscriptie van de opleidingen tandheelkunde. Dit jaar was mondzorgkunde aan de beurt.
De prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro (beschikbaar gesteld door elmex®/Colgate) en een jaar gratis lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde. Er waren inzendingen van de Hogeschool InHolland Amsterdam, Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Hanzehogeschool Groningen, volgens de jury allen van hoge kwaliteit. Bonita Vink en Christie Vroemen (Hogeschool Inholland, Amsterdam) hebben de eerste prijs gewonnen, de tweede prijs ging naar Marit Bakker en Samuel Los (Hanzehogeschool Groningen) en de derde prijs was voor Nour Taha (Hogeschool Inholland, Amsterdam).
Bonita Vink en Christie Vroemen hebben tijdens het congres een presentatie gegeven over de scriptie met als titel: “ Kennis en toepassing van bestaande communicatiemiddelen in relatie tot lage gezondheidsvaardigheden in een kinderverwijspraktijk”.
Eén op de tien Nederlanders heeft lage gezondheidsvaardigheden en daardoor mogelijk slechtere gezondheidsuitkomsten. Volgens de resultaten van de scriptie blijkt dat mondzorgverleners het begrip gezondheidsvaardigheden niet kunnen toelichten en moeite hebben met het herkennen van de verschillende niveaus van gezondheidsvaardigheden. Echter blijkt uit de observaties, dat de mondzorgverleners zich wel degelijk aanpassen aan het niveau van gezondheidsvaardigheden van de ouders/verzorgers. Zo maken de mondzorgverleners gebruik van eenvoudig taalgebruik, gebiedende wijs, stellen van open vragen en het stimuleren om zelf oplossingen te bedenken. Daarnaast hebben de mondzorgverleners aangegeven open te staan voor bijscholing om meer kennis en vaardigheid te verkrijgen.
2e prijswinnaars Marit Bakker en Samuel Los (Hanzehogeschool, Arnhem):
3e prijswinnaar: Nour Taha (Hogeschool InHolland, Amsterdam)